AVG vs Kaspersky vs BitDefender

Semua test ini dijalankan kat computer aku la. So, maybe tak sama ngan ape yang berlaku kat computer korang.
System: Windows XP Pro SP2
Memory: 512Mb DDR2
Hard Disk: 120Gb SataII
AV Update: Secara manual je coz computer aku takde internet

AVG Professional
Space usage: 32.07Mb
Memory usage: 17.81Mb

Kaspersky v5
Space usage: 13.71Mb
Memory usage: 33.40Mb

BitDefender v9
Space usage: 36.37Mb
Memory usage: 26.65Mb


Gune memory sikit je walaupun die ade Virus Shield. Computer aku pun dapat load up ngan pantas sekali. Takyah nak tunggu lama2. Cara nak update secara manual pun senang je. Just download definition ke dalam folder kite, then pilih folder tu semasa kite nak meng’update. Senang r berbanding ngan BitDefender nyer (akan diterangkan kemudian).
Tapi kalau nak bukak Microsoft Office (Word, PowerPoint, etc), akan memakan masa sebab AVG integrate ngan Microsoft Office. So, die akan scan program Microsoft Office tu dulu, then baru la die open Microsoft Office and file tersebut.
Kekurangan AVG ni adalah (seperti mana pemahaman aku r yang aku baca kat internet), die tak lepas Level 2 di mana die tak dapat disinfect virus tu walaupun sebenarnye virus tu boleh disinfect.

Serial untuk AVG Professional Edition: 70-THXMV1-P4-C15-S5XFN-QFP-IX3X


Gune memory yang banyak (tapi tak r banyak sangat) sebab die ade Real-Time Protection di mana die akan scan system file dalam sela masa tertentu. Kalau ade RAM yang banyak, maybe tak akan mengganggu sistem pun. Tapi kalau kurang, maybe akan kacau kot. Walaupun aku nye computer leh kata ada banyak RAM, tapi computer aku lambat mase nak load up nak masuk ke Windows tu. Tak r lama sangat tunggu. Tapi leh kata gak r lama berbanding ngan AV lain yang aku dah try.
Dari segi cara nak meng’update plak, secara manual nak update die senang je. Just download definition ke dalam folder korang, then just pilih je folder tu mase nak meng’update. Cara die sama je macam yang AVG punye. Senang r. Tak leceh.
Erm…kelebihan yang lain adalah die scan ngan laju sekali. Ni kerana die ade iStream. Ngan iStream ni, setiap kali bile die run scan, die takkan scan file2 yang pernah di’scan. Die akan scan bile file tu telah dimodified je. So lagi pantas r kalau nak scan. Tapi iStream ni hanya disupport pada NTFS je.
Selain itu, Kaspersky ni lepas test Level 1 dan Level 2 dalam men’detect dan disinfect virus. So, kalau die jumpe virus yang terbaru yang takde dalam databse die, die akan bagi warning r.


Walaupun die ranking #1 dalam list, tetapi aku tak sukekan nye… Muhahahaha… Sebabnye, kalau nak update die secara manual, punye la payah. First, nak kene exit dulu BitDefender ni. Then kene stop’kan services die. Nak stop tu memakan masa a jugak. Dah lepas stop tu, kene plak copy/paste kat folder definition die. Banyak keje r plak. Malas aku. Tapi kelebihan die adalah die lepas ujian Level 1 dan Level 2 r. Masa yang diambil untuk scan leh kata laju gak dan tak ambil masa yang banyak semasa nak load up Windows.

Kesimpulannye, aku skang ni gune Kaspersky. He3. Sebenarnye payah gak nak decide nak gune yang mana satu. Yang paling ringan AVG tapi die ade kelemahan plak. So, last skali aku decide untuk gune Kaspersky. Mari2lah menggunakan Kaspersky. :d

Comments

  1. kalo install sekali 2,boleh tak…aku pakai avg je….nak try gak pakai kaspersky tu…

  2. bagus review ko.. ako tau avg xok sangat.. n ako tau bitdefender susah sket.. sab tu ako pun pakai kaspersky.. /:)

  3. [Comment ID #1826 Will Be Quoted Here]

    Takut ada problem lak nanti coz antivirus ni kite leh bayangkan yang die ni macam pak guard la. Kalau kite letak dua orang pak guard dari 2 organisasi yang berbeza, mesti akan gaduh nanti. Yang sorang ni nak tunjuk kuat, yang sorang lagi ni pun nak tunjuk hebat. Last2 orang jahat gak yang lepas. 😉

    [Comment ID #2378 Will Be Quoted Here]

    He3. Macih…

  4. klo aku suka pakai bit defender, karena paling kuat tangkal virus n meskipun lama tak update, dia masih bisa tangkal virus2 baru, n dia kasih warning. masalah manual update, menurut aku tidak sulit.

    I http://www.cypherhackz.net/smilies/yahoo_love.gif bit defender

  5. owh… aku skang ni gune kav6. setakat ni ok la. takde pe2 masalah. will try bitdefender tak berapa lama lagi. :d

  6. aku butu serial (key)nya KAV 7.0.0.125 …
    aku punya trial … gimana aku dapat aktifin ,,,

    help me please. ..

  7. bagi pandangan saya la kan,antara tiga AV tu sya prnah guna AVG 8 selama 5 bulan,setahu saya service untuk AVG tu memakan memory usage sebanyak 67Mb++ and banyak nak kena setting kao OS contoh macam off autorun dan sebagainya..Kerpersky sya mmg x suka,sory beb,ssh sangat nak crack..dan menggunakan recources yang bleh kira banyak ah..Sya guna Bitdefender da skarang,cuz ada gamer mode di mana recources yang digunakan oleh service+app dia cuma 30Mb+,mmg ringan ah,sesuai tuk sepa yang pentingkan performance..oh ya,nak dapatkan AV secara percuma??
    forum.esoft.in ^^

  8. semua antivirus memberatkan komputer, asal rajin update tuh pc jadi terasa ringan, apalagi upgrade komponen pc ama yang sedikit canggih. .tambah ringan aja tuh pc