Kuala Lumpur – Sunyi Sepi

Hmm…rupe2nye Kuala Lumpur tak semuanya ceria. Tak semuanye meriah. Ada jugak kawasan2 yang pada suatu ketika dulunye meriah dengan suasana, dengan orang ramai yang ke hulu-hilir tetapi skang ni sunyi sepi.

Hari ni aku kuar gi KL sebab nak post motor aku ke JB. So aku pun gi la Stesyen KTM yang lama tu. Sampai2 je, aku rase kosong. Senyap. Takde ape2 dalam tu. Yang ada hanyalah beberapa orang pekerja yang menyapu lantai. Ape yang disapu, aku pun tak tahu. Sebab nak kata ada sampah, tak nampak r pulak. (Maybe sebab dorang dah sapu kot. 😀 ) Tapi tu lah. Terkejut aku bile masuk bangunan tu. Aku ingat lagi mase aku kecik2 dulu. Time tu kat situ la orang penuh sesak. Berpusu2 nak beli tiket. Nak naik keretapi. Tapi skang, semuanye takde. Semuanye dah gi KL Sentral. Ape akan jadi bangunan tu, aku pun tak tahu.

Pas aje aku setelkan motor aku kat KTM tu, aku menapak gi Central Market. Tapi nak gi sana aku kene lalu Pejabat Pos Besar. (Aku tak tahu jalan sebenarnye nak ikut mana nak gi Central Market tu from KTM. Tu pasal aku selamber jek jalan ikut Pejabat Pos tu.) Lagi sekali aku terkejut. Terkesima kata orang. Lagi satu bangunan usang ditinggalkan sebegitu saja. Dulu nye penuh dengan kedai2, kini semuanye tutup. Gelap je. Gelap2 pun tak r gelap mana pun. Ada gak r cahaya lampu from luar. Hmm…apa la nasib bangunan2 ni. Semuanye ditinggalkan sebegitu saje.

Lepas jauh berjalan, akhirnye aku tibe kat CM. Tapi malangnye, aduhai… Helmet takleh plak bawak masuk dalam CM tu (Time tu aku bawak helmet). Last2 aku gi jalan kat Petaling Street. Ada la aku beli wallet and sweater baru. He3. Saje sekali sekala jalan2 kat KL. Pas habis berjalan kat PS, aku pun balik la umah dengan menaiki bas Metro 99. Bye2 KL. Lain kali aku datang lagi.

– End –

Comments

  1. hehehe…. skarang nie sumer operasi dah pindah ke KL Sentral… aku selalu lah lalu ke KL tuh.. dah naik muak plak aku lalu kat KL tuh… hehehe… lepas nie nak lalu ikut Sungai Klang plak.. hehehe….

  2. isk..isk..kesedihan je aku bace cite ko..penuh dengan perasaan sepi dn sunyi..heheh..lain kali ajakla aku..sure kl jadi ceria..:d

  3. burnz: aku tahu tu… tapi kesian plak aku tengok kat bangunan2 yang kosong tu…

    panda: ceh…kalau aku ajak, ye ye je kau nak ikut…

  4. Lame tak pegi KL.. setahun dah kot tak singgah PS. Aih.. kenangan lame mase buat photography assignment kat KL dulu.. best pulak rase.

  5. winter, kau duk kat mana ek?

  6. isk..isk..kesedihan je aku bace cite ko..penuh dengan perasaan sepi dn sunyi..heheh..lain kali ajakla aku..sure kl jadi ceria..