Dah ada kat UTM

Setelah beberapa hari meninggalkan komputer, dapat gak aku mencoret dekat blog aku nih. 😉 Ni aku skang ni dekat library nih. Layan internet jap. Rindu kat internet. Hak3.
Alhamdulillah akhirnya sampai gak aku dengan selamatnye kat UTM ni. Sampai hari tu pukul 3 lebih. Sampai2, dah kene gi tolong orang buat keje. Isk3. Baik kan? He3. 😀
Hmm…balik awal n tolong2 orang ni memang best. Pagi tido. Tengah hari, gi kedai kat Taman U beli barang tuk jual malam kang. Petang plak masak barang2 yang dibeli tadi. N malam jual. Fuh… Part paling best bile time malam r. Mase kitorang jual kat budak2 baru nih. Bile dorang keluar dewan je, serbu terus kitorang punye gerai. Siap ada yang dalam dewan lagi dah order suh save 3 burger. Laris bagai menjual pisang goreng panas. He3.
Memang happy gile time tuh. N kadang2 ade gak r burger yang tak habis dijual . Tu pun dalam 2 3 biji jek. Kitorang pun ape lagi, kongsi r sorang sikit2 menjamah hasil masakan kitorang tu. Patut r budak2 ni serbu, rupe2nye memang sedap… Hak3. 😀
Btw aku baru dapat duit pinjaman MARA RM5000 suh beli komputer. Tapi aku tak tahu nak beli komputer yang mana satu. Laptop or desktop. Kalau desktop, leh upgrade2. Kalau laptop plak, tak leh. Tapi laptop leh bawak ke mana2. Nak bawak balik umah pun senang. Desktop plak tak leh nak bawak ke mana2. “Berat” plak tu. So, kalau korang, korang akan beli yang mana satu? Laptop or desktop?

Comments

  1. Aku suka desktop.. hehe. kalau laptop ni, da ar mahal.. takleh upgrade.. huhu..

    Tapi kalau kau ada desktop, beli ar laptop plak.. Senang.. Pastu ko beli kad maxic 3G, leh online kat mana-mana.. huhu

    :)>-

  2. Tumpang lalu.. afundi Amylea

    p/s – desktop rulez.. ahahha, erm notebook ringan.

  3. he3. aku rase aku nak beli desktop r. macam best gak ek desktop ni. tapi yang susahnye bile nak balik umah la. susah wo nak bawak balik. 🙁

  4. winterwish says:

    hape kater ko beli dedua 😀

  5. erk! 😕 lagi la susah… he3. kalau beli dua tak dapat r nak beli laptop yang besh. sebab kalau nak beli laptop yang besh, kene la gune sepenuhnye duit tu.

  6. budget 5k kan? beli laptop 3k, 2k beli custom made pc.. cukup tu..huhuhu/. laptop beli brand acer coz leh dpt rebate 400 utk student. 2k utk pc bole angat p4ht/amd64 but graphic card biasa je la.. fx5700 ke.. jgn aa amik high end gile punye :p

  7. aku ingat nak beli by part. macam yang member aku beli nih, die bli satu2 semua nye baru 3600 je. tapi memang gempak r. semua die beli. LCD screen, radeon 9600, macam2 lagi la.

    tapi aku tak beli r monitor n aksesori lain cam speaker, keyboard semua tu, sebab aku ingat nak beli mase pc-fair nanti. murah skit. macam CPU tu baru aku nak beli kat kedai tu.

  8. erm..

    aku cadangkan ko beli laptop.. sebab, kalau nak difikirkan… ati radeon sumer tu, pun bleh je ada kat laptop… laptop yg ada dvd / cd-rw pun dah ada skrg nieh…

    adik aku pun tuh tengah nak menjual laptop dia~ baru pakai tak sampai setahun.. contact ar dia.. 0127705836

    erm.. lagi satu.. bila ko ada laptop, bila ko nak buat presentation untuk ko nye project pun senang.. bleh buat presentation gempak-gempak nye nanti, takyah ar ko tanggung risiko untuk pinjam laptop member.. kan kan?

    dan tak makan banyak space bila ko letak atas meja..~ ko confirm ar akan letak laptop ko kat atas meja, bila ko nak guna je kan? kalau desktop.. leceh sket.. menyemak je kat meja ko… tu tak termasuk printer lagik tuh…

    ko nak sambung keje blogging ke.. design ke.. wat itu ini pun senang, macam yang ko cakap.. bawak je ke mana-mana…

    nanti bila dah rasa cam bosan guna laptop ko tuh.. bleh ar lego kat member… (kalau nak ar) .. then, duit tu nanti bleh ar beli desktop..~~ ni selalu orang buat bila dah abes belajar..

    tapi kalau ko nak simpan sampai lusuh pun ok pe… bleh teruskan guna ko nye laptop tu sampai ko kijer… kan kan kan??

    hehe.. rancanglah masa depan kita supaya lebih teratur ~~ nasihatkan untuk diri sendiri gaks…hoho~~

  9. di jauh sudut hati aku.. mengatakan.. bahawa… DESKTOP sesuai untuk kat rumah…

    rosak ke apa ke.. ko nak refer kat orang kedai pun senang…. takkan umah ko kat belah sini, pastu.. ko beli kat negeri belah sana.. kang pepehal rosak.. ko kena refer balik negeri belah sana.. tak ke payah tu…

    aku nasihatkan, beli ar notebook, i meant.. laptop..

    nanti ko nak tengok movie masa dalam bas pun bleh.. masa dalam kereta pun bleh…

    banyak kelebihannya notebook nieh..

  10. firstly…thanks for your reply. btw mase aku baca comments kau ni, aku dah pun mengorder CPU aku and CPU aku tu akan sampai petang ni, kalau takde ape2 masalah la.

    aku akan post spec comp aku bile aku ade mase nanti.

  11. kalau aku,aku beli laptop.ader gak laptop yang berkuasa tinggi.lagipun.nampak lebih professional and mudah nak bawak.

  12. tapi tak besh r. lambat. jenuh nak kene format selalu. program2 besar tak leh nak install.