WP Plugin: Cat2Tag

Another WordPress plugin that I found from the internet and I think its really useful. 😀

Gives you the posibility to create new categories

Comments

  1. psss.. cypher..camner ni.. aku tak faham plugins nieh..

    apa kegunaan sebenar dia ek?

  2. macam mana nak cite ek. : d ok plugin ni sebenarnye tuk “menukarkan” kite nye categories tu kepada tags.

    ok contoh aku publish post aku ni dalam category “Plugins”. mase kite publish, wordpress akan ping site kite dekat website2 yang kite dah set kat Update Services tu dengan menyatakan bahawa kite ada publish post baru.
    Salah satu website yang di’ping ialah http://www.technorati.com

    Technorati ni pulak akan “view” site kite dan listkan post2 kite nih mengikut category. Macam mana dorang boleh tahu category post2 kite? Tu lah guna tag tu tadi. Setiap category link kite akan ada rel=”tag”.

    contoh:
    <a href=”www.site.com” rel=”tag”>Plugins</a>

    Bile Technorati ni jumpe perkataan “tag” tu, die terus listkan post kite kat category Plugins dekat website die.

    Contoh site aku yang dah dilist (kalau masih ada lagi kat pagi 1 tu la):
    http://www.technorati.com/tag/plugins

    Kat situ post aku nih dah dilist dalam category Plugins.

    n kalau kau nak listkan post kau nih lebih dari satu kategori. gune plugin Jeromes Keywords. Perasan tak “Tags” yang aku letak kat bawah title post nih. makin banyak tag yang kau letak, lagi banyak r post kau dilist kat site Technorati tu.

    hmm…btw paham ke ape yang aku cite nih. sorry r, aku tak berapa reti sangat nak explain2 nih. hik3. :d

    takpe2 kalau tak paham gak aku akan cube explain cara lain plak lagi. 😉