Cite pasal Kem JKM

Aku baru je balik dari kem hari tuh. Best wo… Nasib baik gi. Kalau tak gi memang betul2 rugi r. Tapi tak bawak r plak kamera. Just gune kamera kawan je. Nanti bile2 dah ade gambar tu, aku nak upload kat website nih.

First tu kitorang start program kat UTM. 2 hari 2 malam. Mase tu semua nye buat hal. Setiap kali leh kata kene denda. Asyik2 dende. Asyik2 dende. Urgh! Penat gile kene pumping aje. Sampai jam pun Fesi amik sebab tak gune kalau ade jam tapi tak menepati mase. Tapi part yang paling besh n yag paling dinanti2 oleh kitorang semua ialah mase nak bertolak gi Kenyir. Fuh… best yang teramat… Kata first time nak gi Terengganu. Hu3.

2 buah bas gi Kenyir. Kitorang bertolak dalam kul 12 pagi. Pastu semayang subuh kat mana tah. Ade masjid tuh kitorang singgah. Rase2 kat Pahang time tu. Pastu terus sambung perjalanan… Then berhenti jap kat satu gerai nih. Kitorang berhenti sarapan. Tapi yang peliknye, aku mintak air teh tarik. Tapi rase air tu macam air kopi. Siap cawan die Ali Cafe nye cawan. Pergh…

Kitorang sampai kat Kenyir dalam kul 11 pagi r. Sampai2 kene angkat barang masuk dalam bot. Berulang alik gak r bot2 tu nak angkat semua beg2 kitorang nih. Best gile pemandangan time tu. Ngan air nye yang hijau. Angin nye yang tenang dan nyaman. Memang best r. Tak dapat nak cite macam mana.

Tempat yang kitorang duduk tu, berbentuk resort/chalet. Makanan semuanye best2 belaka. Leh kata semua nye best la. Takde satu pun yang tak best. Siap kitorang ade satu pengalaman baru. Iaitu, kitorang jumpe babi hutan. Kuang3. First tu memang cuak r. Tapi dah lama ade kat sana, rase takde pape sangat. Lagi pun die tak kacau kitorang. Die just kuar tuk carik makan je. Lagipun die pun macam kite gaks. Takut ngan orang. Kite takut kat die, die pun takut kat kite. Last2 sama2 takut. Hak3.

Hmm…kitorang ade gak buat aktiviti kayak. Best wo… (Dah bape banyak best yang aku dah sebut ye? Hak3) Cuak gak r wat2 terbalik kayak kitorang tu. Aku naik yang single nye. Yang double bagi kat dak pompuan. Alhamdulillah r. Tak terbalik kayak aku tu. Tapi ade gak r member2 aku ni ngada2 nak terbalik. Nak buat practice rescue. Kalau kayak terbalik camne nak naik balik atas kayak tu. So ade la dalam 2 3 orang practice bende nih. Aku tak nak ah. Buat2 nye dah terbalik tak dapat nak naik balik, tak ke naye tu. Nak kene berenang gi tepi pulau plak. Ish3.

Banyak gak pengalaman aku sepanjang kem nih. Dulu aku tak r reti sangat nak bercakap depan orang ramai. Tapi lepas join kem nih, aku rase lebih yakin tuk berucap depan orang ramai. Mase kem tu, aku kene present kertas kerja tuk sub-program Astana De Kempasia. Siap pengetua pun ade skali time tu. Cuak gak. Tapi dah lama sikit pas tu, rase ok je.

Then malam tu plak, dak siswa kene buat presentation tuk malam BBQ. Aku nye group buat lakonan. Satu lagi pengalaman yang aku peroleh dari kem ni. Aku yang tak pernah berlakon, leh plak ngada2 nak berlakon. Siap berlakon depan felo, pembantu felo, fesi2 n dak2 lain. Nasib baik pengetua takde. Kalau pengetua ade. Pergh…tak tahu nak cakap ape. Memang lawak habis r lakonan group aku time tuh. Ingat nak mintak r gambar/video mase presentation kitorang tu. Saje nak buat sebagai kenangan.

Ni mase last day kat Kenyir. Mase tu kul 3 pagi, semua peserta kem kene kejut suh kumpul. Hmm…leh kata macam turning over. Tapi turning over kali nih, memang mendalam skali r. Aku yang dulu nih ambil sambil lewa je pasal JKM ni, skang alhamdulillah dah berubah. Nak berikan sepenuh kerjasama, komitmen dan usaha kepada biro, JKM dan KTC keseluruhannye. Tu janji aku pada malam tu. Semua nye dah berjanji dan harap kitorang semua akan memunanikan janji tu.

Kitorang bertolak balik hari Isnin. Tapi sebab bas lewat sangat, kitorang gi mandi air terjun dulu kat salah sebuah pulau kat Kenyir tu. Sejuk gile air die. Menggigil gak r aku time tu. Terketar2 berendam dalam air tu. Kul 8 malam bas sampai n kitorang bertolak dan sampai UTM kul 8 pagi. Semuanye penat. Tapi kepenatan tu tak dapat nak ditandingi dengan pengalaman, keseronokan, kegembiraan, ukhwah yang terjalin antara kami semua semasa kem tu. Insyaallah, aku rase aku akan ikuti lagi kem ni pada mase akan datang. Walaupun teruk kene push oleh fesi n ketua komanden, penat nye lagi, tapi input yang kitorang dapat disebalik semua tu semuanya bergune sekali. Memang tak sia2 aku pergi kem nih. Sebenarnye banyak lagi yang aku nak cite nih. Semuanye best2 belaka tapi yang aku cite ni semua nye yang paling best r. Tengok ah. Bile2 aku dapat gambar2 tu, aku akan letak kat sini.

Semua yang berlaku semasa kem ni, akan jadi satu pengalaman dan kenangan aku sebagai seorang salah seorang student kat tanah air nih. Akhir kata selamat tinggal Kenyir Sanctuary Resort dan harap dapat berjumpa lagi di suatu hari nanti. (Pergh…ayat aku cam ape jek… Hak3.)